Santanyí
La proposta de Cala d’Or per a inversions amb fons europeus rep en la primera fase una gran valoració del Govern i el Ministeri
La candidatura es basava en quatre eixos per invertir al nucli caladorer: millora de l’eficiència energètica, transició verda i sostenible, transició digital, i competitivitat.
ajsantanyi.net 09/12/2022 - 15:29:42

La proposta de Cala d’Or per a inversions amb fons europeus rep en la primera fase una gran valoració del Govern i el Ministeri

El passat mes de juny, l’Ajuntament de Santanyí va presentar Cala d’Or com a candidat ideal per a la convocatòria extraordinària del Programa de Plans de Sostenibilitat Turística de la secretaria d’Estat de Turisme, que es finança amb els Fons Europeus Next Generation.

La candidatura es basava en quatre eixos per invertir al nucli caladorer: millora de l’eficiència energètica, transició verda i sostenible, transició digital, i competitivitat.

Fa pocs dies s’ha conegut les primeres valoracions del Ministeri d’Indústria i Comerç i del Govern de les Illes Balears, que han atorgat 87 i 76 punts respectivament als projectes presentats pel consistori santanyiner. En total, la valoració econòmica que ha fet l’Ajuntament dels projectes presentats per ser finançats amb els fons europeus, sumen 8.742.000 €.

Les propostes es desglossen de la següent manera: 1,6 milions d’euros per als projectes de transició verda i sostenible; 2,5 milions d’euros per a la millora de l’eficiència energètica; 877.000 € per al projecte de transició digital de Cala d’Or; i 3,6 milions d’euros per a millorar la competitivitat de la zona com a destinació turística.

L’objectiu principal seria executar actuacions que suposin un gran canvi per Cala d’Or per aconseguir ser una destinació turística més sostenible i capdavantera tecnològicament, amb la renovació urbana i d’infraestructures, apostant per la sostenibilitat. Tal com s’ha explicat des de l’equip de govern de l’Ajuntament de Santanyí, les actuacions anirien encaminades a millorar tota la zona de Cala d’Or, allargar la temporada turística i revitalitzar les zones comercials. En paraules del regidor de Turisme, Rafael Batle, “tenim una gran oportunitat per donar un nou impuls a Cala d’Or.

Entre els propòsits específics, hem presentat una aposta forta per diferents aspectes molt concrets: una renovació urbana integral com les que ja ha executat l’Ajuntament al centre del poble; desenvolupar la xarxa de rutes i carrils bici; aplicar les noves tecnologies a la informació turística; optimitzar el consum d’aigua potable amb la implantació de noves tecnologies; i un grapat més de propostes més”.

La batlessa de Santanyí, Maria Pons, ha destacat el fet que “amb la valoració rebuda per aquestes institucions, queda clar que s’ha fet una gran feina i molts d’esforços per preparar i presentar aquests projectes. Santanyí com a municipi, i Cala d’Or com a principal motor, sempre ha lluitat per estar a l’avantguarda del sector i les iniciatives turístiques. Tenim una oportunitat per liderar un projecte global de canvi a Cala d’Or i hi dedicarem tot el que faci falta perquè sigui possible”.

Eix de transició verda sostenible

El consistori planteja diverses actuacions per evitar inundacions, realitzant drenatges sostenibles a diferents carrers del centre de Cala d’Or. També es preveu una nova xarxa de drenatge per recollir l’aigua que no s’infiltra al subsol perquè arribi ordenadament a les platges de Cala Gran, Cala Petita o Cala Llonga. Alguns establiments de la zona pateixen importants inundacions quan es produeixen gran aiguats com els l’any 2019.

Millora eficiència energètica

Es preveu executar sobre els aparcaments públics la instal·lació de plaques fotovoltaiques per donar llum als sistemes d’enllumenat públic de Cala d’Or, que també es vol substituir per enllumenat tipus LED de màxima eficiència energètica. Al mateix temps, també s’instal·larien 14 punts de recàrrega doble per a vehicles elèctrics.

A més de la promoció del cicloturisme, seguint aquesta línia, s’apostaria per augmentar l’espai per als vianants a l’avinguda Benvinguts i al carrer Ariel amb l’ampliació de voreres i allargant la xarxa de carrils bici amb 3 quilòmetres més.

Eix de transició digital

En aquest aspecte es col·locarien una xarxa de senyals intel·ligents (40) i senyals d’orientació (200) perquè els visitants i residents pugui accedir a informació rellevant fàcilment. També es projecta la instal·lació de càmeres i software per tenir en temps real l’aforament real de les cinc platges de Cala d’Or.

El projecte de transició digital contempla millores en els sistemes de comunicació entre les dependències municipals per oferir un millor servei a la ciutadania, i una renovació de les conduccions d’aigua potable de les zones més antigues del nucli per reduir pèrdues i poder actuar amb més rapidesa en cas d’avaria.

Millores de competitivitat

Cala d’Or es millorarà i renovarà amb nous espais públics, carrers més moderns amb nou mobiliari urbà i una millor imatge pública, que anirà acompanyada d’inversió privada per augmentar la competitivitat com a destinació turística.


Reciente
Visto
Comentado